En genindførelse af Coronapas bør tage hensyn til særligt udsatte brancher

Håndtering af krav om Coronapas i fitnessbranchen igen, vil kræve, at der politisk tages højde for de meget store byrde og udfordringer, som fitnessbranchen oplevede i foråret

"Søren Brostrøm anbefaler i dag, at man genindfører Coronapas for at dæmme op om den stigende smittespredning. Det vil vi i fitnessbranchen naturligvis efterleve, så vi sikrer os imod flere nedlukninger og ikke mindst yderligere smitte. Men kravet kommer ikke uden omkostninger”, siger branchedirektør i brancheforeningen for landets fitness- og helsecentre (DFHO), Morten Brustad.

”Erfaringerne fra sommeren, hvor kravet om Coronapas og daglig kontrol heraf i privatdrevne idrætsfaciliteter kostede branchen 5 mio. kr. om ugen alene i personale- og serviceudgifter. Det svarer til en årlig omkostning på 260 mio. kr. Idrætssektoren kan ikke sammenlignes med øvrige brancher som restaurationsbranchen, de liberale erhverv mv., eftersom en stor del af branchen er digitaliseret, og slet ikke har samme bemanding som andre brancher, hvor kunder - eksempelvis som hos frisøren - mødes 1 til 1. Derfor vil det også ramme fitnessbranchen særligt hårdt, hvis man sammen med Coronapasset også indfører kravet om daglig kontrol”, siger branchedirektør Morten Brustad. 

”En genindførelse af Coronapas kan også resultere i, at borgerne ikke vender tilbage til de sunde motionsvaner, når det bliver mere besværligt. Fitnessbranchen har allerede mistet ca. 20% af sine medlemmer efter nedlukningen, og det er ikke alle af dem, der er vendt tilbage. Den spiral kan blive forstærket med genindførelsen af Coronapasset, hvis ikke man tilpasser kravet om Coronapas til den nuværende situation”, påpeger Morten Brustad.

”I DFHO anbefaler vi derfor, at man dels differentierer kravet om Coronapas for hhv. vaccinerede og ikke-vaccinerede, så vaccinerede fortsat kan træne uden hver tredje dag at skulle testes. Og så vil vi kraftigt appellere til, at der alene stilles krav om stikprøvekontrol, som var velfungerende for idrætssektoren i foreningsregi under den tidligere periode, og som også fungerede fint for de private fitnesscentre fra 1. august, og til Coronapasset blev udfaset. Hvis ikke det imødekommes, bør fitnessbranchen og øvrige idrætsaktører kompenseres økonomisk for de omkostninger, der er forbundet med daglig kontrol af Coronapas”, foreslår branchedirektør Morten Brustad.