Idrætten i året der gik

2023 er ved at gå på hæld. Det giver anledning til at reflektere over, hvad året idrætspolitisk har budt på.

I det snart forgangne år kan vi konstatere, at sundhed politisk har været et område i fokus. Desværre har sundhed i politisk henseende primært handlet om behandling, sygehusvæsenet og ressourcemangel. Det er selvfølgelig både nødvendigt og reelt at adressere de store udfordringer, der eksisterer i forhold til at sikre et robust sundhedsvæsen, men i DFHO havde vi gerne set et større fokus også på forebyggelse, så flere kan få et sundt og aktivt liv uden behovet for indlæggelser og langvarig sygdom.

Vi kunne derfor også glæde os over, at Robusthedskommission i september i deres anbefalinger netop vægtede behovet for et øget fokus på forebyggelse højt. Samtidig meldte Sundhedsstyrelsen for første gang ud, at både børn, unge og ældre bør styrketræne mellem 2-3 gange af ugen. Tidligere har Sundhedsstyrelsens anbefalinger til fysisk aktivitet primært omhandlet kredsløbstræning. De anbefalinger gælder fortsat, men i år understregede Sundhedsstyrelsen også med deres nye anbefalinger behovet for også at styrketræne. Det hilser vi velkommen i fitnessbranchen og glæder os over, at værdien af at gå i fitnesscenteret og styrketræne nu også officielt anerkendes.

Når det handler om forebyggelse og muligheden for, at flere kan tilvælge en aktiv livsstil, har vi i DFHO også brugt en stor del af året på at begrænse skadevirkningerne af de kommende momsændringer, hvor blandt andet undervisning i fitnessydelser vil blive pålagt moms. Det er i vores øjne en direkte afgift på den sunde livsstil og risikerer at gøre det dyrere at gå i fitnesscenteret, til yoga eller anden idræt i privat regi. Heldigvis har både skatteministeren og Folketinget haft stor forståelse for de udfordringer, momsændringerne vil føre til, hvorfor DFHO også har arbejdet på, at ændringerne ikke træder i kraft, før der er fundet en kompensationsløsningen for branchen og danskerne. DFHO har særligt anbefalet, at der indføres en generel og ensartet lavere momssats på alt idræt i privat regi, som vi kender det fra andre EU-lande.

Derudover har vi i DFHO i det forgangne år styrket vores samarbejde med Anti Doping Danmark. Det er vigtigt, at vi i alle vores centre har fokus på at skabe et sundt og dopingfrit træningsmiljø. Vores mangeårige samarbejde med Anti Doping Danmark har været positivt og sikret, at vi ikke blot er lykkes med at kontrollere og sanktionere tilfælde med doping, men i højere grad også er lykkes med at forebygge det. Det er vi stolte af, og ser frem til i det nye år ikke blot at fortsætte men også styrke arbejdet med et øget fokus på uddannelse, dialog og forebyggelse.

I det nye år vil DFHO fortsat have fokus på at fremme forebyggelsen og sikre, at flere får muligheden for at blive en del af idrætsfællesskaberne. I den sammenhæng vil vi også styrke vores kommunale indsats og gå i dialog med kommunerne om, hvordan vi i et privat-offentligt samarbejde kan få flere unge, voksne og ældre i kommunerne til at dyrke idræt. En netop offentliggjort undersøgelse i Københavns Kommune – Børnesundhedsprofilen – viser nemlig, at 43% af børn i 9. klasse i København Kommune går til fitness eller styrketræning. Det er næsten på samme niveau, som deltagelsen i alle øvrige idrætsgrene i foreningsidrætten tilsammen, og understreger dermed også, at fitness som idrætsgren med deres faciliteter og fællesskaber i vidt omfang appellerer til mange og ikke mindst de unge. Jeg ser derfor også frem til, at man fra kommunal side i hele landet i de kommende år vil sætte fokus på, hvordan vi får styrket samarbejdet og brobygningen mellem det offentlige og idrætsaktørerne – såvel de private sm de foreningsdrevne - med et fælles ønske og mål om, at flest muligt dyrker idræt.

Jeg ønsker alle en glædelig jul og et godt nytår.