Lukkede fitnesscentre rammer idrætsdeltagelsen

Coronanedlukningen har haft stor betydning for danskernes idrætsdeltagelse. Det kan få alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser for den enkelte og for samfundet, hvis regeringen vælger fortsat at afskære de over 800.000 fitnessbrugere fra deres vante motionsform.

Andelen af danskere, der normalt dyrker sport og motion, er faldet fra 55 % til 39 % under nedlukningen, det viser en ny undersøgelse fra Idrættens Analyseinstitut.

Derfor er det afgørende for idrætsdeltagelsen, at landets 938 fitnesscentre  - og hele den øvrige del af idrætsdanmark - er omfattet af næste del genåbningsplanen for Danmark, som regeringen ventes fremlægge inden weekenden.

- Jeg frygter, at vi mister en hel generations udvikling i idrætsdeltagelsen, hvis fitnessbranchen ikke snart får lov at åbne, siger Morten Brustad, der er branchedirektør i Dansk Fitness og Helse Organisation, som er de private fitnesscentres brancheorganisation.

Fitnesscenteret er en væsentlig del af mere end hver fjerde danskers hverdag. Det er samtidig rammen om en idræt, der er særdeles effektivt til at aktivere fysisk inaktive danskere og dermed øge idrætsdeltagelsen i Danmark. Hver femte fitnessbruger siger, at de ikke dyrkede nogen form for motion, før de begyndte at gå i fitnesscenter.

Snæver økonomisk vurdering holder centrene lukket

Onsdag kom den økonomiske ekspertgruppes vurdering af de sundhedsmæssige og økonomiske konsekvenser af at genåbne forskellige sektorer.

- Det er ærgerligt, at Folketingets partier forhandler genåbningsplanen på baggrund en så snæver økonomisk vurdering, som rapporten udgør, siger Morten Brustad.

I rapporten lyder det, at genåbning af fitnesscentre udgør en relativt høj smitterisiko og en relativt lille samfundsøkonomisk betydning baseret på beskæftigelsen i fitnesscentrene. Ekspertgruppen påpeger, at der kan være andre økonomiske hensyn at tage: ”Aktiviteten i fitnesscentre kan dog afspejle andre positive effekter som fx generel folkesundhed, hvilket ikke er opfanget i den snævre økonomiske betydning.”

- Udover et bredt samfundsøkonomisk perspektiv bør regeringen også have blik for livskvalitet og ikke være blind for nedlukningens negative konsekvenser for folkesundheden, siger Morten Brustad.

Klar til at genåbne med 48 timers varsel

Fitnesscentrenes brancheforening udgav i slutningen af april sine anbefalinger til medlemmerne om at forberede sig på at kunne genåbne under restriktioner med 48 timers varsel.

- Vi har sammen med centrene taget alle mulige forholdsregler og gjort de ansatte klar til at håndtere de mange kunder, der savner at kunne træne i fitnesscentret. Fitnesscentrene har fået praktiske anbefalinger om indretning og afvikling af hverdagen i et helt eller delvist genåbnet center under de myndighedsanvisninger, der gælder i dag, understreger branchedirektøren.

Ser man udover Danmarks grænser, er det tilsyneladende ikke en entydig global sundhedsfaglig vurdering, at det er nødvendigt at holde fitnesscentrene lukket. Derfor er fitnessbranchen herhjemme også inspireret af bl.a. USA.

- For eksempel åbner fitnesscentre i staten Texas den 18. maj under restriktioner, som fitnesscentrene i Danmark er klar til at leve op til, påpeger Morten Brustad.

Fitnessbranchen opfordrer blandt andet centrene til at begrænse kapaciteten til fire kvadratmeter per bruger og sikre adgangsregistrering, lukke badefaciliteter og bede brugerne om at medbringe træningsmåtter og fyldte drikkedunke hjemmefra.