Ny stor undersøgelse skal kortlægge motiverne til bevægelsesvaner i Danmark.

Hvorfor dyrker vi idræt, og hvorfor vælger så mange at træne i fitnesscentre? Hvad motiverer dem? Det vil en ny undersøgelse ’Danmark i Bevægelse’ blandt andet se nærmere på i den hidtil største måling af danskernes bevægelsesvaner.

Nogle træner i fitnesscentre flere gange om ugen og motiveres måske af at træne med vennerne, muligheden for et vægttab, af de fleksible træningsmuligheder, en særligt god instruktør eller af fællesskabet på et bestemt hold. Andre har svært ved at komme i gang med motion og bevæger sig så lidt som muligt.

Nu vil forskere på Syddansk Universitet undersøge, hvordan og hvor meget vi bevæger os, og hvad der motiverer os til at komme ud over dørtrinnet. Den viden er nemlig forudsætningen for, at flere kan få et mere aktivt liv og for at få viden om, hvad der skal til for at fastholde de allerede aktive.

Det sker med forskningsprojektet ’Danmark i Bevægelse’, som Dansk Fitness & Helse Organisation deltager i som medlem af brugerfølgegruppen. Projektet er støttet af Nordea-fonden med knap 12 mio. kr.

I disse uger modtager ca. hver 10. voksen over 15 år et spørgeskema i deres digitale post  fra ’Danmark i Bevægelse’.

Undersøgelsen, der sendes ud til 400.000 danskere, er den hidtil største nationale måling af fysisk aktivitet. Med undersøgelsen håber forskerne at få ny viden om danskernes bevægelsesvaner, både i hverdagens gøremål og som decideret træning, og om hvad der motiverer til bevægelse.

Forskningsprojektet vil blandt andet vise, om motiverne for at træne i fitnesscentre adskiller sig fra de motiver, som medlemmer i idrætsforeninger har, når de går til forskellige former for træning.

I Dansk Fitness & Helse Organisation ser branchedirektør Morten Brustad frem til at få resultaterne fra undersøgelsen:

- Vi har sammen med de øvrige idrætsorganisationer i Danmark en fælles målsætning om, at 75% af  befolkning om 5 år skal være idrætsaktive. For at nå derhen vil det være særdeles værdifuldt at have viden om, hvad der motiverer det enkelte menneske til idrætsdeltagelse, og hvordan dette bedst understøttes. Så vi venter med spænding på det endelige resultat.

Forskningen viser, at fysisk aktivitet forebygger livsstilssygdomme og for tidlig død. Selv en smule mere fysisk aktivitet i hverdagen har en god virkning på mange sygdomme og på den almene sundhed.

Vil give bud på løsninger

Danmark i Bevægelse vil give organisationer, kommuner og andre aktører en detaljeret viden om, hvordan forskellige borgere motiveres af forskellige muligheder for at bevæge sig, fortæller forskningsleder og professor Bjarne Ibsen, Syddansk Universitet:

- Vi kobler data om bevægelsesvaner og motiver sammen med data om de muligheder for fysisk aktivitet og idræt, som findes i hver enkelt kommune. På den måde får vi et Danmarkskort over potentialet for at få flere danskere i gang med at være mere fysisk aktive, siger han.

- Projektet vil give os en mere præcis viden om, hvad der motiverer folk til forskellige former for bevægelse og fysisk aktivitet. Det bliver altså lettere at vurdere, hvad der skal til for at få flere i gang med at bevæge sig. Er det flere cykelstier? Flere fitnesscentre og idrætsanlæg? Bænke og rene toiletter i parkerne? Vi vil forhåbentlig kunne give nogle ret konkrete svar, siger han.

Forskningsprojektet bliver dermed et værdifuldt værktøj til at prioritere og planlægge fremtidens indsatser, når der skal skabes et Danmark i Bevægelse.