Nytårsforsæt skal omsættes fra tanke til handling

Et nyt år er begyndt, og for mange er januar ofte måneden, hvor nytårsforsættet skal stå sin prøve og være en frisk start. Det kan være en god måde at minde sig selv om de ting, man gerne vil gøre mere eller mindre af i det nye år.

Men hvordan for vi de gode intentioner omsat til handling? Hvordan får vi de gode vaner til at vare længere end januar måned og holde dårlige fra døren permanent?

Det svar har vi ikke – derimod har vi i DFHO kun ét nytårsforsæt. Og det er, at vi fortsat vil arbejde for at endnu flere skal blive en del af idrætsfællesskaberne og få muligheden for at vælge en aktiv hverdag – uanset om det er i et af landets fitnesscentre, i foreningerne eller i det fri.

Omkring 800.000 børn, unge, voksne og ældre har et af landets mange fitnesscentre eller et andet sted i den private idræt som træningssted. Det betyder, at halvdelen af alle idrætsaktive i organiseret regi vælger at dyrke idræt hos en privat aktør. Den private idræt og ikke mindst fitness spiller derfor en stadig større og større rolle for danskernes sundhed og trivsel. Den seneste motions- og sportsvaneundersøgelse viser bl.a., at andelen af voksne, der dyrker idræt i et fitnesscenter, er steget fra 18% i 2007 til 40% i 2020. Fitnesscentrene er dermed Danmarks absolut største indendørs idrætsfacilitet. Tilsvarende fremgår det af en anden undersøgelse, at 36% af borgere - der ikke er idrætsaktive - peger på, at de ville dyrke fitness/styrketræning, hvis de skulle begynde at dyrke idræt. Når vi ser vi på de unges idrætsvaner, er fitness også i stigende grad blevet deres foretrukne motionsform. Hele 38% af de 13-15-årige dyrker ifølge motions- og sportsvaneundersøgelsen idræt i et fitnesscenter. For denne aldersgruppe er fitness blevet en mere populær sportsgren end fodbold. En nylig offentliggjort undersøgelse i Københavns Kommune –Børnesundhedsprofilen – viser desuden, at 43% af børn i 9. klasse i København Kommune går til fitness eller styrketræning.

Disse tal taler sit tydelige sprog. Den private idrætssektor med fitness som en drivende kraft udgør en markant andel af idrætsdeltagelsen i Danmark for rigtig mange borgere uanset alder.

I Danmark har vi et fælles mål om i 2025 at blive verdens mest idrætsaktive nation. Derfor har vi brug for, at hele idrætsdanmark tør stå sammen på tværs af den private, selvorganiserede og foreningsdrevne idræt om at skabe så gode rammevilkår for idrætsdeltagelsen som overhovedet muligt, så Danmark kan blive verdens bedste land at dyrke idræt i.

I DFHO vil vi derfor også i det nye år have fokus på, at der politisk skabes rammevilkår, som kan gøre det muligt for flere børn, unge og voksne at dyrke den idræt, som de ønsker uanset pengepungens størrelse. I mange år har dele af danskernes idrætsdeltagelse haft det gode vilkår, at den bliver økonomisk støttet gennem blandt andet folkeoplysningsmidlerne. Men denne støtte når langt fra ud til alle de idrætsaktive borgere, og derfor har vi anbefalet, at man tillige indfører et motionsfradrag for alle.

Derudover arbejder vi for, at de varslede ændringer om de danske momsregler ikke ender med, at der lægges nye afgifter på danskernes idrætsdeltagelse, for det vil gøre det markant dyrere at gå i fitnesscenteret. I 2024 vil vi dog også fortsætte med at søge nye samarbejder – med kommunerne, med foreningerne og med andre aktører, som deler vores fælles mål om at flere bliver idrætsaktive.

HUSK derfor at sæt kryds i kalenderen den 16. maj, hvor DFHO inviterer til årsmøde. Her sætter vi bl.a. fokus på idrætten i kommunerne.

Godt nytår.