Retningslinjer for indendørsidræt er nu klar

Kulturministeriet har fremsendt de endelige restriktioner og retningslinjer, som gælder for fitnessbranchen og øvrige indendørs træningsfaciliteter. Mange er de samme, dog er der som noget nyt stillet krav om coronapas og bemanding i fitnesscentrenes åbningstid

Kulturministeriet angiver, at retningslinjerne er vejledende i forhold til ansvarlig afvikling, og ændrer ikke på forpligtelser fra gældende lovgivning, herunder f.eks. forsamlingsforbuddet og krav til lokaler, hvortil offentligheden har adgang. Derudover kan der være indført ekstraordinære tiltag på lokalt, regionalt eller nationalt niveau. Disse skal overholdes, uagtet disse retningslinjer.

Regler for, hvor mange der må være forsamlet, findes i bekendtgørelse om forbud mod forsamlinger i forbindelse med håndteringen af covid-19.

  1. Der er muligt at holde åbent for indendørs idrætsaktiviteter – herunder fitness - indendørs foeningsliv, musik- og kulturskoler samt andre kunstskoler og grundkurser på kunstområdet for børn og unge under 18 år samt personer på 18 år og derover, hvis tilstedeværelse er nødvendig for forsvarlig afholdelse af aktiviteterne.
     
  2. Der er muligt at holde åbent for indendørs idrætsaktiviteter – herunder fitness - for personer på 18 år og derover. For personer over 18 år og under 70 år må der dog ikke holdes åbent for kontaktsport, f.eks. håndbold, kampsport, ishockey og pardans.
     
  3. Der gælder for besøgende, brugere mv. på 18 år og derover krav om fremvisning af coronapas samt gyldigt ID for at få adgang til lokaler, hvor der udøves idrætsaktiviteter, herunder idrætslokaler, træningscentre, svømmehaller og lignende. Kravet gælder ikke frivillige trænere, ansatte og lignende. Fitnesscentrene er derfor forpligtet til at kontrollere, at brugere har et gyldigt coronapas ved indgang til træningslokalerne.
     
  4. Der er krav om bemanding i fitnesscentrene i åbningstiden med henblik på at sikre den fornødne kontrol med coronapas og overholdelse af smitteforebyggende tiltag, herunder afspritning mv.
     
  5. Kapacitetskrav om 4 kvm per bruger i fitnesscentret og i træningslokaler.
     
  6. Sundhedsstyrelsens anbefalinger er, at der holdes mindst 1 meters afstand mellem personer i det offentlige rum og gerne 2 meter, når det er muligt. Det anbefales desuden, at der altid holdes 2 meters afstand i særlige situationer, hvor der er øget risiko for smittespredning eller for personer i øget risiko for alvorlige sygdomsforløb. Anbefalingen om at holde 2 meters afstand gælder bl.a. for aktiviteter med kraftig udånding, hvor dråber i højere grad dannes og slynges længere væk fra personen end ved normal tale, f.eks. sang, råb, foredrag, skuespil, fysisk anstrengelse. Anbefalingen om at holde 2 meters afstand gælder desuden ved aktiviteter i bevægelse samt ved ophold i lukkede rum med begrænset bevægelsesrum, dårlig ventilation.
     
  7. Anbefalingerne om afstand gælder også bade- og omklædningsfaciliteter. Som udgangspunkt anbefales der under omklædning og bad mindst 1 meters afstand og gerne 2 meter, når det er muligt.
     
  8. Forsamlingsloft hæves til 25 personer ved indendørs træning og 75 personer  for udendørs træning pr. 6. maj 2021. Som nævnt ovenfor reguleres forsamlingsforbuddet i bekendtgørelsen.
     
  9. Indendørs idrætsfaciliteter og lokaler kan inddeles i mindre felter med afsæt i anbefalingerne om afstand. Indendørs aktiviteter kan foregå i forskellige grupper, så længe hver gruppe udgør sit eget arrangement og holdes under det gældende forsamlingsforbud.  
     
  10. Afstandsafmærkning på gulve de steder, hvor det er hensigtsmæssigt.
     
  11. Mundbind eller visir skal bæres i fitnesscenteret, dog ikke under udøvelse af en aktivitet. Kravet gælder dog både før og efter udøvelse.
     
  12. Det anbefales at sikre mindst 1 meters afstand mellem borde og stole i caféområder.
     
  13. Svedabsorberende udstyr: Yoga- og træningsmåtter, boksehandsker mv. gøres utilgængelige. Brugerne opfordres til at medbringe eget udstyr, hvis dette skal anvendes til træning.
     
  14. Der foretages ekstra udluftning og rengøring som en del af den daglige drift med hyppig desinficering af berøringsflader som dørhåndtag, kortlæsere, vandhaner og træningsudstyr og -maskiner.
     
  15. Ved redskaber og maskiner anbefales at desinficere kontaktflader mellem hver benyttelse
     
  16. Det bør sikres, at der luftes ud grundigt og hyppigt. Der bør ikke gøres brug af bord- og gulvventilatorer samt andre blæsere, som blæser luften rundt i lokalet.
     
  17. Der skal skiltes med synlige opslag eller plakater med sundhedsmyndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne mv. samt sikre, at der er hånddesinfektionsmiddel tilgængeligt.

DFHO har i høringsfasen (den 4. og 5. maj) gjort indsigelse i kravet om bemanding i fitnesscentrene. Særligt har DFHO gjort indsigelser imod, at der i det oprindelige udkast til høringsnotat blev skelnet mellem idræt i hhv. privat og foreningsregi i henhold til krav om kontrol af coronapas. Foreningsidrætten blev i første udkast alene pålagt krav om stikprøvekontrol af coronapas 2 gange ugentligt, mens de private idrætsaktører blev pålagt krav om løbende og fast kontrol.

Denne forskelsbehandling er uhensigtsmæssig og åbenbart urimelig, og det er derfor meget positivt, at foreningsidrætten og den private idræt nu meget højere grad ligestilles i de endelige retningslinjer. DFHO arbejder dog fortsat på som minimum at ligestille kravene for ubemandede træningsfaciliteter med det, der gør sig gældende for ubemandet idræt i foreningsregi.

De endelige og fuldstændige retningslinjer for indendørs idræt og udendørs idræt fra Kulturministeriet findes under filer.