Motion udendørs

Relevante undersøgelser om fitness og corona

DFHO varetager de private fitnesscentres interesse, og som brancheforening har vi under corona samarbejdet med andre indendørs idrætsaktører om at sikre de bedst mulige vilkår for idrætten og danskernes motion under pandemien.

Fitnessbranchen har under coronapandemien i Danmark været hårdt ramt af restriktioner og nedlukning. Som brancheforening har vi løbende været i dialog med sundhedseksperter og politikere med vores anbefalinger til, hvordan genåbningen kan ske trygt, og hvordan restriktioner bør implementeres og håndhæves.

Det arbejde er naturligvis baseret på den nyeste forskning og viden indsamlet af fitnessbranchen løbende i 2021.

På denne side finder du undersøgelser foretaget af fitnessbranchen og andre relevante instanser.

Fitnessbranchens undersøgelser

Viden om smitterisikoen i fitnesscentre

De mange forskellige casestudier, målinger og undersøgelser både nationalt og internationalt, når derfor også ofte frem til vidt forskellige og modsatrettede resultater. 

DFHO har samlet den tilgængelige viden om smittespredning i dette notat.

Herunder har vi listet en række forskellige nationale og internationale undersøgelser.

  • Nordsjællands Hospital konkluderer på baggrund af et nyt studie, hvor 90.000 borgere har svaret i perioden 11. oktober til 13. december 2020, at smitten i al væsentlighed hverken sker i fitnesscentre, på restauranter, under indkøb eller i offentlig transport. Derimod sker smitten typisk blandt venner, familie eller kollegaer.
  • Den Faglige Referencegruppe under Nationalt Varslingssystem til Risikovurdering og Tiltag til Håndtering af COVID-19 publiceret af Sundhedsministeriet (13. januar 2021) vurderer, at idræts- og foreningsaktiviteter herunder fitnesscentre har en middel risiko for at give øget smittespredning, primært fordi det afhænger af adfærd og hygiejne – her vurderes selve aktiviteten altså i mindre grad at være forbundet med risiko. Det er i højere grad de mage fælles berøringsflader, som løbende skal aftørres med sprit, som gruppen er bekymret for. Styrelsen for Patientsikkerhed vurderede, da smitten i efteråret accelererede, at det i gennemsnit kun var 1,9% af de smittede, som var blevet smittet i forbindelse med en fritidsaktivitet.
  • Statens Serum Institut (1. december 2020): Den løbende opgørelse af prævalensen af covid-19 fordelt på brancher viser, at forekomsten blandt kultur- og fritidsansatte før denne anden nedlukning ligger under det samlede gennemsnit: 901 personer var registreret smittet ud af de omkring 55.000 ansatte inden for kultur og fritid (svarende til 1,6 %). 
  • Statens Serum Institut (SSI) (5. februar 2021) konkluderer på basis af en såkaldt case-kontrol-undersøgelse af mulige smittekilder i Danmark gennemført november 2020, at der statistisk set ”var en beskeden øget risiko for at få covid-19, hvis man havde været i fitnesscenter”. SSI påpeger selv en vis usikkerhed ved undersøgelsens konklusioner – bl.a. at den baserer sig på ganske få personer, der er testet positiv for covid-19 i løbet af bare to dage i december, og derudover at der ikke kan korrigeres tilstrækkeligt for socioøkonomiske og andre sundhedsmæssige faktorer. Rapportens metode er inspireret af det amerikanske seruminstituts tilsvarende Side 7 af 8 undersøgelse, som kommer til en helt anden konklusion – nemlig, at risikoen for smittespredning i fitnesscentre er langt mindre end i fx den offentlige transport (jf. afsnit om internationale analyser).
  • Center for Desease Control and Prevention (CDC) (11. September 2020) viser i deres undersøgelse, at risikofaktoren ved at blive smittet med corona i et fitnesscenter er mindre en halvt så stor, som den danske rapport fra SSI (feb. 2021) konkluderer. Det skal yderligere ses i lyset af, at det amerikanske samfund generelt og fitnesscentrene derfor også er underlagt langt færre eller slet ingen restriktioner i forhold til afstand og hygiejne. Faktisk konkluderer rapporten, at det er forbundet med en langt større risiko at tage offentlig transport, end at gå i fitnesscenter. 
  • En engelsk undersøgelse fra UK Active viser, at der på globalt plan er meget lav forekomst af COVID-19 i fitnesscentrene. Tallene viser, at med mere end 45 mio. besøg siden genåbningen i UK, målt fra den 25. juli til den 11. oktober, findes en overordnet incidensrate på 0,99 pr. 100.000 besøg. Dette er væsentligt under, hvad tallene generelt har været i landet. Resultaterne bekræfter, at de protokoller og initiativer, branchen har taget, har været effektive til at forhindre smittespredning, og at fitnesscentrene ikke kan siges at have været årsag til smittespredning i UK. Samtidigt viser undersøgelserne et centralt behov for at holde fitnesscentre og sport åbne for at sikre den fysiske sundhed i befolkningen.
  • En analyse fra Europe Active, der er en non-profit organisation for den europæiske fitness- og fysiske aktivitetssektor, og King Juan Carlos University samt AWRC-Sheffield Hallam Univesity viser, at der er meget lav smitterisiko for COVID-19 i forbindelse med fitness- og fritidsfaciliteter. Med mere end 62 mio. besøg analyseret på tværs af Europa herunder Danmark, viser det en gennemsnitlig incidensrate på 0,78 pr. 100.000 besøgende. Analysen viser herudover, at der blandt mere end 62 mio. besøg på tværs af fitnesscentre og idrætsfaciliteter, blot var 487 positive cases med COVID-19 (inkl. både medlemmer og medarbejdere). Analysen er baseret på tal fra Tyskland, Frankrig, Sverige, Belgien, Holland, Spanien, Portugal, Norge, Schweiz, Tjekkiet, Polen, Danmark, Luxembourg og England.
  • et forsøg i Oslo blev to grupper i alderen 18-64 år uden symptomer inddelt. Den ene gruppe fik adgang til fitnesscentrene, mens den anden ikke gjorde. Undersøgelsen viste, at der ikke var større risiko.