Danskernes motion skal prioriteres i lyset af corona

Fitnessbranchen har afgørende betydning for 800.000 danskeres trivsel og sundhed. Siden marts sidste år har de været helt eller delvist afskåret fra deres gode motionsvaner. Fitnesscentrene genåbnede i maj efter næsten fem måneders nedlukning – og det er afgørende, at den indendørs idræt nu forbliver åben med så få restriktioner som muligt af hensyn til virksomhederne, men især til danskernes sundhed og trivsel.

Corona har haft store konsekvenser for danskernes sundhed og trivsel. Færre får rørt sig dagligt, og nogle stoppede helt med at dyrke motion på grund af nedlukningen. Det er gået ud over både den mentale og fysiske trivsel.

Indendørs træningsfaciliteter – herunder fitnesscentre – bør prioriteres højt blandt de aktiviteter, man politisk vælger skal være åbne – også fremadrettet skulle smitten stige igen.

Lad danskerne bevæge sig

Det er forsvarligt og nødvendigt at prioritere danskernes ubegrænsede adgang til fitnesscentre og indendørs idræt

  1. Coronapas begrænser danskernes adgang til motion
    Det er problematisk, at der i forbindelse med genåbningen af fitnesscentrene og øvrige indendørs træningsfaciliteter til maj stilles krav om, at fitnesscentrene skal kontrollere brugernes coronapas.  En undersøgelse blandt fitnessbrugerne (DFHO, marts 2021) med knap 19.500 besvarelser viser, at 37% kun i nogen grad eller slet ikke vil komme tilbage, hvis det kræver et coronapas. Det er desuden forbundet med store økonomiske og administrative omkostninger for fitnesscentrene.

    Læs notat om erfaringerne med coronapas i fitnesscentrene
     
  2. Coronanedlukningen påvirkede danskernes trivsel og sundhed
    Nedlukningen af fitnesscentrene har åbenlyst haft konsekvenser for danskernes motionsvaner. En undersøgelse blandt fitnessbrugerne (DFHO, marts 2021) med knap 20.000 besvarelser viste, at 6 ud af 10 fitnessbrugere rørte sig markant mindre eller slet ikke, da fitnesscentrene var lukket. Det har også haft betydning for den generelle trivsel. 7 ud af 10 fitnessbrugeres fysiske trivsel blev påvirket. Knap 6 ud af 10 blev påvirket på deres mentale trivsel, og hver anden tog på i vægt. Hver fjerde oplevede, at det gik ud over deres sociale liv, at deres fitnesscenter var lukket.

    Læs notat om, hvordan nedlukningen har påvirket fitnessbrugerne
     

  3. Smitterisikoen i fitnesscentre er lav – det er trygt at træne
    Tilbage i genåbningsperioden i 2020 havde fitnesscentrene stort fokus på efterlevelsen af de gældende retningslinjer for at skabe tryghed for brugerne og de ansatte. En medlemsundersøgelse blandt fitnesscentrene (DFHO, marts 2021) viste, at virksomhederne fulgte retningslinjer, og at det havde stor effekt. Der var kunder en procent af de adspurgte fitnesscentre, som havde kendskab til, at nogen blev smittet i selve fitnesscenteret. Det på trods af 13. mio. besøg i perioden alene i de største fitnesskæder. Den eksisterende forskning understreger, at smitten med covid-19 primært sker i den privates sfære (Nordsjællands Hospital, februar 2021). Smitterisikoen ved indendørs træning er derfor begrænset.

    Læs notat om smittespredning og brugernes tryghed i fitnessbranchen
     

  4. Konkurser i fitnessbranchen fører til tab af idrætsfaciliter for danskerne
    Hvert fjerde fitnesscenter overvejede lukning under nedlukningen. Fortsætter kravet om kontrol med coronapas, er det forventeligt, at der vil komme flere konkurser i branchen. Dermed mister danskerne idrætsfaciliteter, og færre vil have mulighed for at være aktive. Forskning viser (IDAN 2017), at muligheden for at dyrke idræt i fysisk nærhed til det sted, hvor man bor, arbejder eller studerer, er afgørende for, at man overhovedet får dyrket motion.

    Læs notat om, hvordan nedlukning og coronapas påvirker fitnessbranchen økonomisk